16/5/2019

12 Handige tips Trans Mongolie Express!

Vier dagen (oftewel 88 uur!) aan boord van een trein, wat neem je dan mee? Wat vonden wij echt handig tijdens onze treinreis en wat vonden wij onmisbaar? In deze blog hebben we allerlei handige zaken omschreven die je zeker niet moet vergeten als je deze reis ook wil gaan maken!

1. Eten/drinken
Je krijgt helaas geen eten aan boord zoals in een vliegtuig met lange vluchten. Het is dus aan te raden om zelf een aantal dingen mee te nemen. Omdat je alleen warm water hebt om eten mee te bereiden zijn noodles en andere instant dingetjes handig. Wij aten als ontbijt vaak havermout, hadden eiwitrepen mee voor lunch, en noodles voor het avondeten. Voor tussendoor wat koekjes en chips. Theezakjes zijn ook handig want van die poederkoffie wordt niemand gelukkig toch?  

2. Mokken
Wij kochten deze in Moskou in de supermarkt voor een paar euro en lieten deze na Beijing ook weer achter want die dingen zijn redelijk zwaar, maar een echte mok is wel heel fijn voor alle kopjes thee die je drinkt!

3. Een uitgeprint overzicht van alle stops onderweg + pen
We hadden van te voren niet gedacht dat we dit zo leuk zouden vinden maar het is heel interessant om te weten waar je bent, hoelaat je stopt, hoelang je dan stopt, of je eruit mag en hoeveel kilometers je al hebt afgelegd. Wij kregen dit van onze reisorganisatie maar mocht je dit niet krijgen is het aan te raden dit van te voren even op te zoeken en uit te printen. Je kunt ook een foto maken van het schema dat in de trein hangt trouwens, maar dan heb je geen afstreepspelletje 😉

4. Bestek
Bij bijna alles wat je eet (soep, noodles, havermout) heb je wel een lepel of vork nodig, wij hadden een klein titaniumbesteksetje mee wat heel licht was maar bijvoorbeeld zo’n combi-ding (een vlorkje heet dat volgens mij) is ook handig en weegt niets.

5. Opvouwbare bakjes
Sommige noodles zitten al in van die kant en klare bakjes, dat is misschien nog wel handiger maar voor de andere noodles en havermoutjes hadden wij opvouwbare bakjes die ook vrijwel niets wegen. Niet alleen in de trein handig maar ook als je gaat kamperen bijvoorbeeld. Heel multifunctioneel.

6. Contant geld
Op de stations is vaak helemaal niets, behalve een klein winkeltje om water/chips/noodles of iets plaatselijk te kunnen kopen zoals een gerookte vis. Niet dat ik dat nou perse aanraad om te gaan eten in de trein maar een fles water of een zakje chips kunnen kopen onderweg is wel heel handig! Dus neem genoeg geld mee voor 4 dagen.  

7. Desinfectiemiddel
Omdat alles niet op en top schoon is (verre van zelfs) en soms de kraan het ook niet doet is het wel een fijn idee om toch schone handen te hebben. Wij hadden een heel klein tubetje van dit spul mee wat dus helemaal geen ruimte innam maar waar we wel elke dag ‘plezier’ van hadden. Niets zo vervelend als het gevoel dat je handen vies zijn toch?

8. Kleding + Slippers
Omdat het redelijk warm is in de trein is het aan te raden om niet teveel kleding aan te hebben en vooral laagjes te dragen, buiten was het bij ons namelijk wel erg koud dus je moet je wel weer snel dik aan kunnen kleding. Wat ook handig is zijn slippers, zodat je makkelijk even naar de wc kunt lopen zonder dat je je schoenen aan hoeft te trekken.

9. Om jezelf te vermaken
Wij hadden beide onze e-reader mee, we speelden Yahtzee en keken veel gedownloade series op Netflix en luisterden veel gedownloade podcasts. Ook hadden we wat tijdschriften mee maar naar buiten kijken was ook al heel fijn vermaak!

10. Plastic zakje voor vuilnis
Omdat je in je eigen cabine geen prullenbakje hebt en sneller dan je denkt veel troepjes verzameld is een zakje waar je dit in kunt doen fijn om te hebben. Wij gebruikten gewoon een tasje van de supermarkt.

11. Rugzak
Je stapt gemiddeld 3x per dag uit om even een frisse neus te halen, opzich liggen je spullen wel ‘veilig’ in de trein omdat de provodnik goed in de gaten houdt wie er in- en uitstappen maar voor je eigen gemoedsrust is het wel aan te raden om zeker je paspoort bij je te houden, stel de trein rijdt weg zonder jou dan kun je tenminste het land uit.

12. Babydoekjes
Heel fijn om jezelf mee op te frissen maar ook je cabine of je bestek bijvoorbeeld.

Hopelijk hebben jullie wat aan onze tips! Mocht je nog meer willen weten mag je ons natuurlijk altijd een berichtje sturen en vergeet vooral niet om te lezen over onze ervaring of onze vlog te kijken over de Trans Mongolie Express, dit zal je ook een duidelijker beeld geven hoe het leven aan boord van de trein er aan toe gaat!

Read all about it

Laatste blogs

Alle blogs