21/1/2020

Sparen voor een wereldreis, hoe doe je dat? Onze 10 tips!

Sparen voor een wereldreis. Het is voor velen een droom. Zo ook voor ons, althans in het begin. Want wij maakten voor onze droom een concreet spaarplan, zodat we onze reis daadwerkelijk konden gaan maken en het tastbaar werd.
In je hoofd heb je zo extreem veel geld nodig voor zo’n reis, dus ja zonder strak plan kom je er niet, maar waar begin je? Hoeveel geld moet je sparen? Hoe weet je wanneer je voldoende hebt voor alles wat je wilt gaan doen op reis? Hoe hebben wij dit aangepakt? Dat leggen we je in deze blog uit!

Ruim twee jaar voordat we op reis gingen zijn we gaan bedenken hoe we deze droom werkelijkheid konden laten worden. Allereerst zijn we gaan kijken hoelang we weg wilden gaan en wanneer. Zonder ook maar na te denken over geld. Gewoon puur wat we zouden willen doen en zien en op welke manier we echt onze droomreis konden creëren. Wij kwamen er al snel achter dat een half jaar niet genoeg zou zijn omdat we meerdere continenten wilden bezoeken en niet als een gek door alle landen wilden racen. Daarom besloten we dat we er een jaar van zouden maken.

Aan de hand van dat jaar zijn we online gaan zoeken wat we ongeveer nodig zouden hebben per continent per dag en keken wat voor ons realistisch zou zijn om te sparen/wat we al gespaard hadden. We kwamen uit op een uitgave van 100 euro per dag met z’n tweeën. In Azie is het vaak net iets goedkoper, in bijvoorbeeld Australie ben je net iets meer kwijt en zo compenseerde dit tot een bedrag van 100 euro.

Wij zijn ongeveer twee jaar voordat we op reis zijn gegaan begonnen met sparen dus we kunnen wel zeggen dat we enige ervaring hiermee hebben en onze 10 beste tips willen we graag met jullie delen!

 1. Open een aparte spaarrekening
  We openden een spaarrekening met de naam ‘Wereldreis’ en stortten het geld dat we tot nu toe hadden gespaard op deze rekening. Zo werd het voor onszelf heel visueel hoeveel we al hadden gespaard. Ons geld stond op die manier niet meer verspreid over meerdere persoonlijke spaar- en lopende rekeningen. Dit gaf meteen meer overzicht.

 2. Maandelijkse bijdrage
  We storten allebei maandelijks een vast bedrag van onze eigen rekeningen naar deze ‘Wereldreis’ spaarrekening. Klinkt simpel dat weten we maar het is we het meest effectief!

 3. Schrap dure en onnodige uitgaven
  Wij zijn begonnen met het letten op al onze uitgaven zoals koffietjes en ontbijtjes buiten de deur, etentjes, kleding en onnodige dingen zoals decoratie voor in huis. We stortten ook dit geld dat we maandelijks ‘overhielden’ naar de ‘Wereldreis’ spaarrekening.

 4. Bespaar op boodschappen
  Kritisch kijken naar de uitgaven van onze boodschappen hielp ons ook enorm. We gingen naar een goedkopere supermarkt om onze wekelijkse boodschappen te doen. Daarnaast stelden we met elkaar een budget in dat we maximaal mochten uitgeven per week aan boodschappen en waren daar heel strikt mee. Als we onder dit bedrag bleven stortten we dat geld ook weer op de spaarrekening. Wij waren echt verbaasd hoeveel geld we op die manier konden besparen en baalde van wat we eigenlijk al die jaren hebben ‘weggegooid’.

 5. Download de PEAKS app
  Met Peaks hebben we geld belegd. Deze app ontdekten we een tijd voor we weggingen en vonden we meteen handig. In deze app kun je beleggen met jouw wisselgeld. Iedere keer als je iets met pin betaalt, ronden zij het bedrag voor je af naar de volgende euro. Het wisselgeld zetten ze dan op je Peaks-account. Bij een kop koffie van €2,60 zet je zo direct €0,40 opzij. Dat lijkt een klein beetje geld, maar op den duur verzamel je zo heel wat bij elkaar. Je hoeft zelf niks te doen over verstand te hebben van beleggen want je kunt zelf bepalen hoeveel risico je wil lopen en hoe hoog je inleg per maand kan zijn. Het zijn maar kleine bedragen natuurlijk maar uiteindelijk kan dit oplopen tot een flink bedrag. Zo hadden we beiden na twee jaar een flink bedrag bij elkaar verzameld wat weer een mooie aanvulling was op onze spaarrekening.

 6. Sluit nieuwe abonnementen af
  Dure abonnementen zetten we stop, we keken of ons gas/water/licht goedkoper kon en namen het goedkoopste sim-only abonnement voor onze telefoons. Maar ook kan je tegenwoordig abonnementen delen zoals Spotify en Netflix waardoor je toch weer wat minder uitgeeft!

 7. Verkoop spullen
  Heel veel kleding, meubels en andere dingen van onze inboedel verkochten we online en ook dit geld stortten we weer, je raadt het al… op onze spaarrekening. Voor het verkopen van je spullen online zijn er naast Marktplaats nog veel meer sites die hiervoor goed te gebruiken zijn, zoals voor kleding de site van United Wardrobe.

 8. Geld ipv verjaardagscadeautjes
  Een vrij simpele: we vroegen voor onze verjaardagen geen cadeautjes maar geld voor onze reis. Of je vraagt alvast een artikel dat je op reis sowieso nodig gaat hebben. Lees wat er in onze backpack zit hier.

 9. Maak uitgaven vooraf inzichtelijk
  Vooraf maakten we een lijst van alle uitgaven die we zouden hebben voordat we vertrokken. Denk hierbij aan inentingen, visumkosten, aanschaf van bepaalde spullen etc. Want verkijk je niet op de kosten die je vooraf maakt voordat je überhaupt in het vliegtuig, trein of auto zit. Benieuwd hoeveel onze reis kost? Check onze video!

 10. Verhuur je woning
  Ons koophuis verhuren wij op dit moment. Dit levert ons elke maand geld op waardoor we niet het gehele bedrag van onze reis op onze rekening hoefden te hebben voordat we vertrokken. Let er wel op als je je huis verhuurt: niet bij iedere hypotheek is het toegestaan om dit te doen. Hetzelfde geldt natuurlijk als je je gehuurde kamer/woning gaat onderverhuren, controleer en overleg altijd met de huisbaas voordat er misverstanden ontstaan.
Don’t call it a dream, call it a plan!

Alles bij elkaar merkten we dat we echt veel konden besparen en daardoor sparen. Na ruim 2 jaar hadden we het gewenste bedrag bij elkaar en kon onze droomreis beginnen….

We hopen dat we met de 10 bovengenoemde stappen jou ook een stukje opweg kunnen helpen om te starten met sparen voor jouw grote droom, of dat nou een mooie reis is of een nieuwe auto!

Om je alvast het eerste duwtje in de rug te geven: via Instagram verloten we een hele gave reis naar Berlijn in samenwerking met Peaks! ook hebben we voor jullie een code voor 5 euro-beleg tegoed: BEMORE. De app downloaden kan hier en alle uitleg over Peaks vind je hier!

Mee doen met de winactie? Kijk even op ons instagramaccount! Actievoorwaarden:  https://bit.ly/2TtYBVP

Over Peaks: Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Peaks en bevat gesponsorde content. Weet dat je met beleggen altijd risico neemt, en dat je je inleg (deels) kúnt verliezen. Peaks kost €1 per maand bij een vermogen tot €2500. Bij Peaks beleg je in indexfondsen met goede spreiding. Het gaat er bij Peaks dus niet om het beter te doen dan andere beleggers. Peaks is flexibel, je kunt er op ieder moment mee beginnen of stoppen. Het is voor iedereen (vanaf 18+) de eerste 3 maanden gratis te proberen.  

Liefs,

Viora & Joost

Read all about it

Laatste blogs

Alle blogs