15/3/2022

Het noorderlicht spotten in Lapland

In de categorie: moet je gezien hebben in je leven is het Noorderlicht er zeker 1 van. Afgelopen week hebben wij dit natuurfenomeen mogen meemaken en het was magisch! 

We vonden het vooraf een hele puzzel, waar moeten we precies heen, welke activiteiten willen we doen, willen we in een hotel of een airbnb? Om jou die tijd te besparen helpen we je graag met deze blog.

Wij boekten een heel pakket met hotel inclusief alle maaltijden, vluchten en activiteiten. Normaal zijn we niet dol op pakketreizen met er zijn veel Lapland specialisten die al het voorwerk al hebben gedaan en voor deze reis vonden we dit dus een goede oplossing. Voor een reisje naar Lapland moet je diep in de buidel tasten, je kunt het uiteraard zo duur maken als je wil, maar wees er wel op bedacht dat het geen goedkope bestemming is. Wij betaalden voor deze reis bijna 5000 euro voor 2 personen voor 5 dagen (inclusief alles) maar geloof ons, het was iedere euro waard! 

We boekten deze reis bij Askja reizen. Zij bieden allerlei reizen aan zoals de reis die wij deden, helemaal afgestemd op jouw wensen.

Wij kozen voor deze reis naar de plaats Inari, je vliegt dan op Ivalo. Vanaf Amsterdam vlieg je eerst in 2,5 uur naar Helsinki waar je vervolgens overstapt voor nog eens 1,5 uur naar Ivalo.

Maandag: 

Onze reisdag, we hadden geen idee wat ons stond te wachten en stapten maandagochtend om half 9 vol spanning de trein in richting Schiphol om ruim 10 uur dan eindelijk aan te komen in Inari. We vonden het een behoorlijke reis, maar eenmaal aangekomen in het hotel (Wilderniss Hotel Inari) werden we meteen heel hartelijk ontvangen en mochten we eerst lekker van het diner buffet gebruik maken voordat we hoefden in te checken. Enorm gastvrij en we voelden ons meteen helemaal welkom! Na het diner checkten we in en mochten we door de sneeuw naar onze cabin. Een heerlijk huisje met sauna waar een op het terrein een stuk of 15 van staan. Na een warme douche doken we ons bed in, het is in Finland namelijk ook een uurtje later, op naar morgen dan begin het avontuur écht!

Dinsdag: 

Na een heerlijke nacht en een lekker ontbijt mochten we onze pakken en schoenen ophalen die we de hele week mochten gebruiken. Allemaal super goed geregeld, want je begrijpt dat het in Lapland heeeel winters kan aanvoelen (zelfs nu in maart was de gevoelstemperatuur nog -15). Nadat we de pakken hadden aangetrokken kregen we een helm en was het tijd om het bevroren Inari meer te verkennen per sneeuwscooter. Een excursie van ruim 4 uur met lunch inbegrepen. Joost bestuurde de sneeuwscooter en ik zat lekker achterop. Het was zo indrukwekkend om te crossen over zo'n lege vlakte en je dan ondertussen te bedenken dat je op een bevroren meer rijdt, wauw! Wat we even vergeten waren, was doorgeven dat wij vegetarisch eten en dus kregen we bij de lunch een zalmsoep, oepsss! Lesje voor de volgende keer ;) Rond half 3 keerden we terug naar het hotel, we hadden even tijd om bij te komen van ons avontuur. Joost dook gelijk de sauna in, ik deed een dutje en na het diner was het tijd om op zoek te gaan naar het noorderlicht. Per slede achter een sneeuwscooter werden we naar een eilandje midden in het meer gebracht. Daar stond een tipi waarin onze gids een vuurtje stookte, zodat we tussendoor steeds even konden opwarmen. Het duurde ruim twee uur voordat het Noorderlicht zich liet zien, maar toen het eenmaal begon was het magisch. Al viel de kleur ons met het blote oog wat tegen. Het zijn meer grijs-witte schimmen dan echt felgroen zoals je camera wel vast legt. Rond half 11 waren we weer terug in het hotel. Na een warme douche vielen we in een diepe slaap.

Woensdag:

Misschien wel de excursie waar ik het meest naar het uitgekeken: een tocht met huskies! Met een busje werden we naar de husky farm gebracht met 77 honden. Voor ons Nederlanders toch een gek gezicht om honden te zien in grote buitenhokken waar ze dus ook 's nachts verblijven. Deze honden zijn natuurlijk echt gemaakt voor de kou. Al werd ons wel meteen verteld dat er een paar honden tussen zitten die een extra deken omkrijgen als de temperatuur onder de -15 zakt. Na een korte uitleg aan onze groep (we waren met 10 mensen) mochten we naar het meer waar de sleeën allemaal al klaar stonden. Iedere slee had 6 honden ervoor. Ik ging in de slee zitten, Joost ging m besturen. en dat besturen houdt eigenlijk in: remmen met je volle gewicht. Verder lopen de hondjes netjes het gebaande pad. Maar sterk dat deze beestjes zijn, woow! Na een tocht van drie kwartier over het meer waren we weer terug bij de farm en kregen we nog een rondleiding langs alle hokken en werd ons van alles verteld over de honden. Echt een hele toffe ervaring! 

De hele dag was het al bewolkt dus we hadden geen goede hoop op het noorderlicht vandaag, daarvoor moet het echt helder zijn. We gingen met sneeuwscooters het meer op, opzoek naar een donkere plek. Ondanks dat dit heel tof was, geen noorderlicht gezien. Helaas! 

Donderdag: 

Onze laatste volle dag bestond uit het bezoek aan de rendieren farm. Joost had er geen hoge verwachting bij, maar vond het achteraf super leuk. De eigenaar van de boederij nam ons meteen mee het weiland van de rendieren in. We mochten ze mos voeren en hij vertelde echt van alles over de dieren. Zo leerden we dat alle rendieren in Lapland in de zomer gewoon in de natuur lopen omdat ze dan genoeg eten kunnen vinden. 1 week voordat de winter begint keren ze netjes terug naar de boederij om daar te overwinteren, zo slim! Ook deze dieren staan dag en nacht in de sneeuw en zijn hier natuurlijk helemaal voor gemaakt. De eigenaar nam ons mee naar een hutje waar we met de groep allemaal een kopje thee kregen en hij ons uitleg gaf over de sami-cultuur. Heel interessant om allemaal te horen. Na 2 uur werden we weer opgehaald door het busje dat ons terugbracht naar het hotel. Joost dook na de lunch in het hotel gelijk weer de sauna.

Op onze laatste avond wilden we zo graag nog het noorderlicht zien, Joost had meerdere apps op zijn telefoon die allemaal aangaven dat het een goede avond was voor het Noorderlicht. Onze excursie van deze avond was een wandeling over een eiland in het Inari meer op sneeuwschoenen (van die soort tennisrackets met spikes). Nog voordat we met de slee achter de sneeuwscooter naar het eiland gingen kwam het noorderlicht al op. Het werd eigenlijk met de minuut mooier! Aangekomen bij het eiland bonden we allemaal (we waren deze excursie maar 4 anderen) de sneeuwschoenen onder en daar gingen we: het donkere bos in, op naar het uitzichtpunt. De eerste paar meters voelt het even gek met die grote dingen aan je voeten, maar als snel is het heel fijn en stevig lopen. We kregen allemaal een lampje op ons hoofd en onze gids vertelde ons van alles over de bomen en de natuur, wat de rendieren eten en ga zo maar door, super leuk om te horen! Door het wandelen kregen we het al snel lekker warm en het noorderlicht was heel de tijd zo mooi te zien.  Boven op de heuvel kregen we allemaal een kopje warmen bessensap terwijl we uitkijken over het bevroren meer. Stilstaan was toch wel koud dus al snel daalden we weer af. Echt een hele bijzondere laatste avond!

Vrijdag: 

Onze tijd in Inari zat erop, we werden naar het hele kleine vliegveld van Ivalo terug gebracht waar twee vluchten per dag vertrekken. Allebei naar Helsinki. Als je dat op het bord ziet staan weet je 1 ding zeker: je bent bijna aan het eind van de wereld ;) Met een hoop mooie herinneringen konden we op naar huis, een reis om nooit te vergeten! 

Read all about it

Laatste blogs

Alle blogs