16/5/2019

De Trans Mongolie Express: een mega ervaring!

Het was even zoeken maar na wat heen en weer lopen hebben we het juiste station gevonden. Kilometer nul van de Trans Mongolie Express geeft het bord aan, dat klinkt indrukwekkend. Op naar het perron waar onze trein al staat te wachten die om 13:50 vertrekt.

Deel 1 Moskou

Irkutsk 88 uur, 5193 km

Het was even zoeken maar na wat heen en weer lopen hebben we het juiste station gevonden. Kilometer nul van de Trans Mongolie Express geeft het bord aan, dat klinkt indrukwekkend. Op naar het perron waar onze trein al staat te wachten die om 13:50 vertrekt.

Klein maar fijn

Nadat we de juiste wagon hebben gevonden mogen we instappen, opzoek naar onze cabine. Een klein hokje met 4 bedden. Joost z’n eerste woorden: ‘Nog kleiner dan op tv, maar wel knus!’ We hebben de cabine voor onszelf. Normaliter deel je deze met 4 mensen. Omdat we 4 nachten achter elkaar in de trein blijven hebben we iets extra’s betaald om de cabine voor ons alleen te hebben en we zijn al snel uit: ‘dit is relaxt!’

We verwachten een fluitsignaal maar ineens begint de trein te rijden zonder enige aankondiging. Het eerste gedeelte rijden we door stedelijk gebied, weinig moois te zien langs het spoor. Veel oude gebouwen, fabrieken en troep langs het spoor.

Eerste stop

Na ruim 3 uur is de eerste stop waar we eruit mogen. De trein stopt vaker maar op een station waar we minder dan 5 minuten stilstaan is uitstappen niet toegestaan. Alleen wanneer de trein langer stilstaat is er de mogelijkheid om even de benen te strekken. Het eerste kleine verlaten stationnetje doet zich aan. ‘Hier gaan we er nog veel van zien…’ Grijs, industrieel, vervallen en niets of niemand te zien behalve onze medereizigers. Samen met de grijze lucht doet het heel somber aan. Toch geeft het ergens ook wel iets bijzonders en voelt het zo ver weg van thuis.

’s Avonds eten we een broodje met cup a soup. Aan boord is een boiler waar je heet water kunt tappen om thee, noodles, cup a soup etc te maken. Er is wel een restauratiewagon aanwezig maar naast dat deze vrij prijzig is hebben we er ook vrijwel alleen maar negatieve verhalen over gehoord. Hier wagen we ons dus maar niet aan.

We hebben nog een avondstop en merken al dat het een stuk kouder is dan in Moskou (waar het rond de 20 graden was), 7 graden geeft het bord aan. Brrrrrr.

Tijd om te slapen

Rond half 10 is het tijd om ons bedje klaar te maken. We hebben een pakket gekregen met een lakens zodat we zelf ons bed kunnen opmaken. Omdat we maar met z’n 2e zijn in een cabine voor 4 hebben we beneden ons leefgedeelte en boven op slaapgedeelte: klinkt luxe he? 😉 In werkelijkheid is dit alles op zo’n 4m2.

Er is aan boord geen douche of badkamer aanwezig, wel is er in de wc een klein kraantje waar we onze tanden kunnen poetsen, dus nadat we dat gedaan hebben klimmen ons bed in, nemen een slaappilletje en slapen allebei redelijk goed.

Andere tijdzone

De volgende ochtend is het ineens een uur later: we zijn een tijdzone verder! Dat voelt heel gek maar ergens voelt het fijn zo gaat de tijd voor je gevoel een stuk sneller voorbij. Als ontbijt hebben we zakjes havermout bij ons, die we ook weer met water kunnen aanmaken.

Een paar uur later rijden we de volgende tijdzone door. Best even schakelen om die avond dus 2 uur eerder te moeten gaan slapen, toch doen we het wel want we moeten an deze tijd gaan wennen.

De dag gaat voorbij met wat lezen, slapen, een potje yahtzee, Netflix, slapen eten, rondjes over stations lopen, slapen, blogs typen en had ik al gezegd slapen? oftewel: het is heel relaxt in de trein en vinden het een hele fijne manier van reizen.

Dag 3 is niet veel anders dan dag 2. wel gaan we vandaag weer door twee tijdzones en is het aan het eind van de dag dus ineens 4 uur later dan in Moskou. Ik vraag aan Joost of hij zich al vies voelt na 2 dagen zonder douche. ‘Valt me alles mee, omdat we natuurlijk ook weinig zweten voel ik me niet heel vies…’ Gelukkig maar want dit was het geen waar we het meest tegen op zagen.

Op dag 4 gaan we weer een tijdzone door en hebben we dus 5 uur tijdsverschil met Moskou (6 uur met Nederland). Als we gaan slapen rond half 10 is het dus eigenlijk voor ons gevoel half 4 en om in slaap te komen hebben we dan ook best wat moeite. Maar we moeten wel want de komende tijd wordt deze tijdzone ons ‘thuis’.

We zijn er!

Op dag 5 worden we om half 6 al gewekt door onze Provodnik (de hostess van de wagon) we moeten er namelijk om 6:22 al uit de trein omdat we dan onze eerste bestemming Irkutsk bereikt hebben. Het is echt een mindfuck met die tijdzones want in Nederland zouden we nu net slapen. Niet teveel over nadenken…

We stappen uit en zijn het er beide over eens: dit was zo’n te gekke ervaring! Op naar de volgende 2 stukken: eerst 22 uur naar Mongolie en daarna 31 uur naar Beijing.

Ga je zelf deze reis ook maken en heb je nog handige tips nodig? Bekijk dan even deze blog!

Read all about it

Laatste blogs

Alle blogs